tisdag 23 oktober 2012

Flygresor med hund

"Mummy, is that an aeroplane up in the sky?"

Nu planeras det för fullt för Emmas resa till USA. Jag hade helst velat resa själv men kan inte komma ifrån just nu så min dotter får hoppa in i stället. Det är faktiskt ofta billigare att resa med hunden än att skicka hunden själv. Fast det känns också skönt att valpen får någon med sig på resan, som hon känner.

Tyvärr är ju kuvasz en för stor ras att få resa i kabinen. Det är lastrummet som gäller. Ja, det isolerade, varma och upplysta lastrummet alltså. Jag har dock hört talas om tillfällen då flygplatspersonalen eller planets personal "tyckt synd om" stora hundar och låtit dem flyga med i kabinen trots att de är större än vikt och storleksgräns som annars går ungefär vid tio kilo och handbagagestorlek (som kan skjutas in under framförvarande säte - vilket inte riktigt passar en kuvasz...).

Min erfarenhet är att personalen på flygplatserna är väldigt tillmötesgående och djurvänliga. Vi har checkat in hundar på Kastrup, Arlanda, Landvetter, Ferenc Lisztflygplatsen i Budapest och O'Hare i Chicago genom åren. Och överallt ett mycket vänligt och tillmötesgående bemötande av dig och din hund. Professionellt!

Furraribur, som Emma reser i.
Men också professionellt strikta! Buren din hund ska resa i undersöks minutiöst. Uppfyller den på något sätt inte regelverk eller flygbolagets egna normer, ja då blir det nobben vid incheckningen! Kan bli en dyr affär, så läs noga på och dubbelchecka allt innan avfärd till flygplatsen... Glöm inte att olika flygbolag har något olika regler! Ring hellre en gång för mycket till transportören i fråga, de är alltid tillmötesgående. Branschorganisationen IPATA (International Pet and Animal Travel Association) samlar seriösa transportörer, som bör vara de du anlitar om du skickar din hund själv.

När hunden väl checkats in brukar jag få rasta den ute på själva flygplatsområdet. Ett av de få tillfällena i livet då man har en livvakt som följer varje steg man tar, för man får ett "förkläde" med sig och strikta anvisningar om var man får och inte får gå!

Är det en resa med mellanlandningar och planbyte (och i vissa fall flygbolagsbyte) kan du få göra det där också, om du frågar. På en del flygplatser förväntas detta av dig. Är det en längre tid mellan planen, kan du få hämta ut hund och allt annat bagage, för att checka in igen, inklusive den omständliga säkerhetskontrollen för dig och specialincheckning med säkerhetskontroll av din hund och bur. Samma sak gäller vid planbyte på vissa flygplatser, t ex O'Hare i Chicago. Tar sin lilla tid och kan vars förknippat med vissa vedermödor om din hund kräkts i buren eller liknande under första delen av resan...
Emma - globetrotter!
På vissa 'hubbar' som Amsterdams Schiphol och Frankfurt finns speciella kennelområden (Animal Hotel, kallar KLM/Air France det för)där utbildad personal tar hand om hundar som är under transfer som överstiger 2 timmar. Den tjänsten betalas extra för (150 €). Kan vara bra att tänka på när du planerar din och din hunds färdväg. Emma kommer att utnyttja den här tjänsten i Amsterdam nu, och få promenad och vatten etc, innan hon bordar planet till LA! Dessutom görs buren ren från eventuella olyckshändelser.

Transithotellet i Amsterdam. Foto: KLM
Väl framme får du oftast hämta din hund vid specialgodsutlämningen som brukar vara i bagageutlämningshallen. Det är en speciell känsla att se din hund rullas fram i buren, glad, lugn och välbehållen - för så har det i alla fall varit alla gånger vi hämtat ut dem. Hoppas det blir så denna gång också!

Självklart finns oerhört mycket fler aspekter att ta hänsyn till när du ska ta med din hund på flyget eller skicka den. Ibland kan också rätt jobbiga situationer uppstå i samband med ett sånt här projekt. Får återkomma om det, jag inner inte skriva om det nu. För nu ska Emma göras i ordning för resan. Bon voyage, Emma!

5 kommentarer:

Eva sa...

När du kommer fram Emma, säger du nog som min moster gjorde som liten... Att "NEJ!" hon hade inte flugit i ett så'nt där litet "flan" i luften utan i ett STOOOOORT på marken!
Lycklig resa och framtid, lilla gumman!

Cruellas sida sa...

Jag har flugit inom Sverige med hund. Har också jämt blivit väldigt väl bemött och har ju alltid kunnat ta de som handbagage.

Gail sa...

We are anxiously waiting for your arrival Emma! Neil even bought new toys for you. Do you like to eat raw duck necks? Or turkey necks? Or chicken backs?

I'm sorry we won't have snow for you to play in. I think you will get used to the the sunshine and warm days anyway : )

I have an idea, Christina can put a vest on you and tell the airlines you are a Guide Dog in training and Alice needs to take you in the cabin!

Have a safe trip!

Gail

sara sa...

Så skönt att Emma får med sig sällskap på resan i alla fall, tror det kommer gå jätte bra och jag önskar henne stort lycka till i sitt nta hem <3

Ulf sa...

Vi önskar henne en fin resa. Intressant läsning även om om vi inte planerar att skicka Nelson över Atlanten:)