lördag 13 oktober 2012

Ett stadbyggnadsborgarråd - vilse i pannkakan

Bamse och hundägaren Lille Skutt
Foto: Karina Ljungdahl
Jag läser nyheten i DN med ett leende. Stelt leende. Snett leende. Men likväl ett leende! Det moderata stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius försöker legitimera att en av de nya gatuadresserna i Annedal i stadsdelen Mariehäll i Västerort i Stockholm inte blir "Bamsetorget". Man riktigt ser framför sig hur Kevius slår knut på sig själv under intervjun som DN's journalist genomför. Man ser i texten hur Kevius famlar efter rimliga legitimeringar till att hon och den borgerliga majoriteten i stadsbyggnadsnämnden stoppat namnberedningens förslag om att döpa ett av torgen i Mariehäll just efter den omåttligt populäre barnkulturhjälten.

En hjälte som står för värderingar som dessa:
  • "Ingen blir snäll av stryk."
  • "Många små svaga tillsammans kan besegra den starke."
  • "Det är modigt att våga säga att man är rädd."
  • "Man ska vara snäll mot dem som är stygga, för de behöver det mest, och då blir de kanske snällare."
Faktum är att ett centralt tema i Bamse är värnandet av djur- och miljö och att man just inte ska bete sig illa mot den som är i en underlägsen position. Som våra hundar är, i relation till oss människor, t ex. I Bamse är den enda hunden jag kommer ihåg lägst av de lägsta, nästan. Hunden Lurvas är nämligen den rätt mesiga, pyttelilla kaninen Lille Skutts husdjur... Jag har själv ändå svårt att hitta en bättre barnkulturell förebild än Bamse, faktiskt. Speciellt med den nyligen uppblossade Tintin-debatten i åtanke. Och jag skulle inte tveka ett ögonblick över att själv bosätta mig på adressen Bamsetorget 7, eller beställa en taxi till adressen ifråga! 

Men för den svenska borgerligheten har Bamse blivit något av ett rött skynke. Rött, som i socialismens fanor då. För Bamse har i många år och olika sammanhang utmålats som kommunist av den svenska borgerligheten. Ja till och med för att "sprida Antikrist". Och inte kan väl "en kommunist" få namnge ett torg eller en gata, heller? 

Revolutionäre Bamses värderingar?

Nåja, bevisningen om att Bamse någonsin haft partibok den är ganska svag, men att Rune Andréasson som skapade serien låtit Bamse förmedla många av de värderingar som är centrala i socialismen det är solklart. Å andra sidan äger ju inte socialismen dessa, många av dem delas ju till exempel av trosinriktningar som kristendom, islam och buddhism. Även många liberaler ställer gladeligen sig bakom  arbete mot mobbning, mot våld, mot droganvändning, mot främlingsfientlighet, för demokrati och jämställdhet. Ja, jag är säker på att även medlemmar i stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius parti moderaterna kan instämma i detta. Då borde Bamse vara en schysst symbol även för dem, tänker jag. Men, tydligen inte...

Selma Lagerlöfs Nils Holgersson passerade tydligen igenom den ideologiska renlärighetsgranskningen i Stockholms stadsbyggnadsnämnd. Att författaren Selma var med och grundade det som numer är Folkpartiet Liberalerna var nog ingen nackdel. Men Selmas sponsring år 1921 av en skönhetstävling för att utse bästa "äktsvenska manstyp och kvinnotyp" ledd av Herman Lundborg (initiativtagare till och förste chef för Statens institut för rasbiologi vid Uppsala universitet) i den konservativa tidningen Stockholms Dagblads regi, det är väl en mer tveksam merit. Och det passerade det ideologiska nålsögat, för "Nils Holgerssons gata" är ett namn som kommer att ges en av de nya gatorna i Mariehäll. Att ingen av Staffan Westerbergs karaktärer, som Vilse eller Storpotäten, får namnge en gata eller ett torg förvånar knappast. Men Bamse...?

Rik som ett troll värdigt en egen gata?
Den ultrarika trollpackan Pomperipossa, som användes av Astrid Lindgren i kamp mot socialdemokratisk skattepolitik (Pomperipossatorget), den fördomsfulle, närmast rasistiske Ture Sventon (Ture Sventons gata) och hyperkommersialiserade produkten Mamma Mu (Mamma Muparken...*ryser*) passade de borgerliga ideologiska galoscherna. Grattis Mariehällsbor! "En taxi till Mamma Muparken, tack!...Ja, där vid Pellepennans gata, i Mariehäll, precis...". 

Hu, det låter som om de stackars Mariehällsborna bor i...tja, Skara Sommarland, ungefär! Bamsetorget låter ju som rena rama Sergels Torg eller nåt, i jämförelse!

Finns Saluki som gatnamn? Jovisst, i Canada finns Saluki Drive i Beaver Bank , Nova Scotia (av alla ställen!)
I ett anfall av gatunamnsintresse slog jag lite på nätet på hundraser och gatunamn. Och upptäckte att Pudelgatan ligger i Trelleborg! Schäfergatan finns i Kaskinen i Finland! Mopsvägen även den ligger i Trelleborg! Rottweiler Straße bland annat finns i Berlin. Terrier Road ligger i Inverleigh i Victoria i Australien och lite mer ovanliga Kuvaszgatan (Kuvasz utca) ligger i Nyíregyháza i Ungern! Och när vi nu är inne på serier, Tintin är bosatt på...Labradorgatan 26 i Bryssel! Fram för fler hundnamn som benämningar på våra gator och torg!

Undrar förresten om Towe Janssons karaktärer är påtänkta för Mariehäll? Kanske sluttningarna ner mot Bällsta River kan kallas Mumindalen? Tänk att få beställa en taxi till en adress "rakt upp i Mumindalen"...Regina?

5 kommentarer:

Cruellas sida sa...

Haha...klockrent!

Eva sa...

Regina K börjar bli specialist på att slå knut på sig själv... Inte första gången hon får försöka förklara sig runt något.
Fast denna gång tror jag hon överträffat sig själv.
Värsta sortens moderat! (Säger jag som haft föräldrar aktiva i partiet o därmed känner bra många. Vet alltså att det finns andra typer, men tyvärr ger de upp.)

Eva sa...

SV Ny eller gammal, publicerad eller ej lägger jag mig inte i!;D
Måste säga att en del av de mest omtänksamma och t.ex. socialpolitiskt vettigaste M:are jag känt kommit från Östermalm. Men de har degenererats i senare generationer...

Anonym sa...

hahah och vill man minas sin hund kan man låta den bli till en byst i bikhyllan. Kolla det här klippet,men håll ut, de första 45 sekunderna handlar om annat...
http://www.youtube.com/watch?v=Mony-8DRqjk

Christina Klosterberg sa...

Ja, detta borde verkligen alla hundägare också reagera på. De nya inlärningsmetoderna bygger ju på dessa värderingar. För att inte tala om vilka namn hundägare föredrar. Bamse är ett av de vanligaste hundnamnen!