I media har man under de senaste åren kunnat läsa om chokladens goda egenskaper. Hälsobilgana i Aftonbladet beskriver chokladen som rena hälsokuren. I allafall för människor. Det är ett exempel på hur vi aldrig kan prata om något som enbart farligt eller nyttigt. Det beror på personen ifråga samt vad man undersöker. Men som extrem chokladälskare tar jag ju gärna till mig de här forskningsrönen:- innehåller nyttiga antioxidanter
- minskar risken för havandeskapsförgiftning
- sänker det dåliga kolesterolet
- höjer de goda fettsyrorna
- sänker blodtrycket
- dämpar ångest
- gör oss piggare
- hindrar bloproppar
- bra för immunförsavaret
Allt detta har olika forskare kommit fram till och det är framförallt den mörka chokladen, själva kakaon som innehåller större mängd teobromin men också själva oljesyran som innehåller omgega-3. Men kakaon innehåller även massa nyttiga ingredie
nser som magnesium, vitamin A och E, fosfor, järn, kalium, selen mm. För den som inte gillar mörk choklad kan jag säga att det även finns forskning som visar att den ljusare chokladen är bättre!
Sen finns ju
det forskning som visar att även alkohol är nyttigt - men även här i måttliga mängder. Det får kanske bli en bit choklad och ett glas rött vin ikväll.
Det bästa med att äta choklad är att man inte borde få ångest av det då chokladen sägs dämpa just ångest;)
Se också: GP, Nyfiken vital, Aftonbladet, Nyhetskanalen
4 kommentarer:
Bra,sa Nelson. Om choklad är giftigt kanske man kan få en slurk vin!?
Mörk choklad satsar jag på - såå gott!
Härligt att något så gott också kan vara nyttigt!
Fick för länge sedan veta att något av ämnena i choklad kan man få brist på vid mens, det är därför man kan bli så extra sugen just då.
Det var forskning som jag mer än gärna tog till mig...:)
Skicka en kommentar