söndag 25 mars 2012

Kändishundar och spruckna fasader

Nåddes nyligen av nyheten att den brasilianske fotbollsspelaren och världskändisen Ronaldinho blivit med hund. Och inte vilken hund som helst, utan en kuvasz!

                                                               Foto: Alexandre Vidal/ Fla Imagem
Vad Ronalidinho kallar sin nya kärlek vet jag inte, men uppfödare är kennel Kuvasz Prince of the Dogs i Brasilien. Hunden var en födelsedagspresent som villigt accepterades av den 32-årige fotbollsstjärnan och hundälskaren som numer spelar i Flamengo. Att Ronaldinho har just en ungersk ras har rönt mycket positiv uppmärksamhet i Ungern. Ronaldinho har haft hund sen tidigare och här ses han lira fotboll med sin dåvarande radarpartner i en lite grynig videosnutt.

För ett år sen var det Facebook-grundaren Mark Zuckerberg som skaffade ungersk hund. Men han valde en puli, som kallas Beast och som är "offentlig person" på Facebook. Även det renderade applådåskor från ungerskt håll! På nätet finns Zuckerberg's egna bilder på pulin i vardagen. Bilderna har delvis läckt ut oavsiktligt genom vad som i media kallas en "hackerattack". Beast verkar ha ett bra liv med lek med en storleende husse som ett inslag. Videosnuttar om mulimiljonären och hans hund har producerats och på Youtube kan man bl a se ett skämtsamt inslag om att Zuckerberg plockar upp Beasts avföring. Chockerande nog i en genomskinlig plastpåse! Så upprörande! Och så alldagligt.


En annan fotbollsmegastjärna som offentligt har ett kärleksfullt och busigt förhållande till sin hund är Real Madridproffset Christiano Ronaldo. Ronaldo har i sin professionella roll en ganska stel, dryg och bister framtoning. Dessutom uppfattad som fuskare och genuint illa omtyckt av andra än supportrarna till det lag han för tillfället spelar i. Tillfrågad i en intervju om varför han är så illa omtyckt spänner han ögonen i reportern och konstaterar med is i blicken att "Jag är rik, snygg och en fantastisk spelare. Därför gillar dom mig inte." I videon nedan ser vi "en annan" Ronaldo framträda.


Den isiga blicken är plötsligt borta. Attityden väck. Underbart! Och dykningen ner i gräset Ronaldo gör är inte för att fuska till sig ännu en frispark - utan för att komma sin hund nära!

Jag tycker det är roligt att se hur dessa megakändisar slappnar av och blir...människor genom relationen till sin hund. Blir människor? Vadå? Jo, jag menar att de genom sin interaktion med hundarna har svårt att upprätthålla den fasad som rollen som stjärna kräver. Hunden skiter ju uppriktigt sagt i vad husse eller matte tjänar eller har för arbete. Eller hur känd han eller hon är. Stjärnfasaden "spricker" och fram träder lekfulla och kärleksfulla individer. Det är faktiskt skönt att se!

Expressen rapporterar idag att prinsessan Madeleine, efter en välförtjänt skidsemester i Verbier, flygit tillbaka till New York med pojkvän släpandes på hunden Zorro i en liten väska. Vi får hoppas att vårt svenska kungahus New Yorkflykting Madeleines hund Zorro har lika kärleksfulla människor i sin närhet som Ronaldinho, Zuckerberg och Ronaldo faktiskt förefaller vara. Att omges av Säpo-grabbar i kostym och flyga privatjet själv räcker liksom inte.

Dan Porsfelt - gästbloggare på Sociala hundar.

5 kommentarer:

Elin sa...

ja visst var det billigt! klar du får sprida tipset, tänkte köpa hem själv ett par koner nästa gång jag besöker jula =)

Eva sa...

Får tyvärr inte upp några bilder/filmer:(
Men visst är det så att ALLA blir mer mänskliga av kontakt med djur, vare sig hund, katt, häst eller andra tror jag. Och säkert kan det kännas bra för dessa människor att ha någon som verkligen bara gillar dem för precis den de är, inte för hur många mål de gör eller så.

P.S Hundar sa...

Han gjorde ju ett bra val av ras, om han kan ge vad den behöver :)
Sv: Nu är alla hundar badade utom Qilaq.. Han är det största projektet så vi liksom skjuter upp det ;) haha

Jasmine sa...

Hej Christina!
Tack så mycket...
=)
Ja, spanandet och tittigheten är verkligen något de bär med sig, men med dem som med alla andra hundar så finns det ju individuella skillnader (varav man nästan kan tro att de helt missat att läsa sin egen rasbeskrivning!!).
=)
Tibbar ska ju vara reserverade mot främlingar bl.a. men jag har stött på några som helt verkar ha missat det! =)
Så, bara för att det står vissa saker i rasbeskrivningarna så behöver det ju inte stämma på alla individer av samma ras...
Det gäller ju alla raser, såklart.
Ella är en mysig, liten tjej, men som har väldigt starka åsikter om hur hon vill att livet ska vara.
Hon är envis och egen (blandras mellan åsna-katt???)...
Stort tack för att du (nästan) alltid lämnar små kommentarer på min blogg!
Det uppskattas jättemycket!
/J

Lyckopiller sa...

Härliga filmer!