Men de verkar inte må dåligt av snöätande så de får väl fortsätta som vanligt. Att de skulle få mask i magen av att äta snö är väldigt osannolikt, mest en gammal myt. Det finns så mycket annat hundar tuggar på som i så fall är mer riskabelt. Men visst är snön inte ren, trots att den ser så vit och fin ut. Men å andra sidan är inte heller luften vi andas alltid så ren.
Hundens roll i samhället ur ett sociologiskt perspektiv. Som uppfödare av puli och kuvasz delar jag även med mig av min vardag med mina hundar.
måndag 31 januari 2011
Snö är gott!
Men de verkar inte må dåligt av snöätande så de får väl fortsätta som vanligt. Att de skulle få mask i magen av att äta snö är väldigt osannolikt, mest en gammal myt. Det finns så mycket annat hundar tuggar på som i så fall är mer riskabelt. Men visst är snön inte ren, trots att den ser så vit och fin ut. Men å andra sidan är inte heller luften vi andas alltid så ren.
söndag 30 januari 2011
Hundars beteende

fredag 28 januari 2011
Tre veckor
Killarna:
torsdag 27 januari 2011
JaaaaaaA!


Söta Eira
Virus på Blocket
Det står också att om man inte gör det kommer man aldrig mer kunna annonsera på Blocket. Jag blev givetvis misstänksam och kontaktade Blocket. De bekräftade mina farhågor. Mejlet kommer inte från dem.
Idag går ju många igenom sin mejl som hastigast och har man en annons ute så är det ju lätt att bara av slentrian klicka på länken. Gör inte detta! Troligtvis handlar det om ett virus.
tisdag 25 januari 2011
Mimer har flyttat!
måndag 24 januari 2011
Ensam hemma!
Har fått en fråga från Emelie om det här med att lämna hunden ensam. Jag ska försöka ge min syn på saken. Frågorna jag fick var:
- Spelar det någon roll om de är en eller flera när hunden lämnas ensam?
- Är det bättre för hunden att vara i en oövervakad hundgård med andra kompisar än helt ensam hemma?
- Finns det någon generell tidsbegränsning eller ska man utgå från individen?
- Från vilken ålder kan man räkna med att valpen/unghunden klarar att vara ensam ett par timmar?
Först så skulle jag vilja säga att de enda generella reglerna är de juridiska och man får inte lämna någon hund ensam längre än sex timmar. Hundar under fyra månader får endast lämnas korta stunder. Sen måste jag säga att det är väldigt individuellt hur länge en hund klarar av att vara ensam själv. De flesta hundar föredrar sällskap varför det normalt sett är bättre att lämna hunden själv tillsammans med hundkompisar. Det är under förutsättning att hundarna kommer väl överens och känner varandra bra. Sen handlar det om vad vi vänjer våra hundar vid. Inget sker över en natt utan all ensamhetsträning måste ske successivt. Hunden måste känna sig trygg.
- Så på den första frågan skulle jag svara att det är bättre med hundkompisar än att vara helt själv. Det kan också handla om andra djur som hunden är van vid. Givetvis är det bättre för hunden att vara helt själv än med hundar som den inte är van vid/inte gillar.
- Jag skulle säga att det är bättre för hunden att vara i en hundgård med andra framför att vara helt ensam. Men hundar är olika. Man brukar kunna se på hunden vad den föredrar och hur rolig själva hundgården är för hunden.
- Aldrig ensam längre än 6 timmar och givetvis kräver vissa individer kortare tid och valpar ska som sagt endast lämnas korta stunder som successivt kan ökas till ett par timmar.
- Det beror på hur träningen hittills har gått. Så det är svårt att säga i antalet minuter/timmar.
Några tips: Något som kan underlätta ensamhetsträningen är att begränsa utrymmet där hunden ska få vara. Gör detta utrymme till en mysig plats. Ha spännande leksaker i en korg. Hunden får bara ha dessa leksaker under en kort stund sen ställs korgen undan. Tanken är att hunden ska längta efter att få ha dessa saker. Variera innehållet och ha alltid något nytt spännande. Men glöm inte att ta bort alla roliga saker efter en tid.
Om hunden är ensam och inte har någon annan hund hos sig så kan man gömma hundmaten i olika saker som det tar tid att få ut. Är det fler hundar finns risk att det kan bli slagsmål om någon äter snabbare än de andra. Här hemma börjar jag vänja hundarna vid att de ska kunna vara i köket med stängd grind, fast jag är någon annanstans i huset. Sen är det bara att öka avstånd och tid successivt Men då jag har fler hundar så är enamhetsträning inget stort problem. De är ju aldrig riktigt ensamma. Jag är ju också hemma mycket. Så kanske finns det nån annan med mer erfarnehet av detta! och med fler tips?
Oavsett om hunden ska vara i hundgård eller inomhus så ska vi fundera på hur dessa miljöer ser ut. Vad finns det för hunden att sysselsätta sig med? Alla hundar är som sagt olika och gillar olika saker. Vi är många gånger bra på att aktivera oss med våra hundar samtidigt som vi glömmer bort att ge hunden redskap för att kunna aktivera sig själv. Men viktigast av allt är nog ändå att hunden känner sig trygg. Och en trygg vrå är något man skapar ihop med hunden. Om hunden är van att vara ensam på ett ställer är det inte säkert att den vill lämnas på ett annat.
söndag 23 januari 2011
Mr X
Hur gör man då när man kommit till bokstaven X som begynnelsebokstav för en hel valpkull? Inte nog med det. Mina pulivalpar (puli är en ras som i vuxen ålder har "rastaflätor") brukar nämligen också få namn taget från reggae-låtar. Jag kan inte påstå att jag är något reggaefreak men jag börjar snart bli expert på reggae-titlar! Ett tag var jag så ambitiös att jag även spelade in en CD med just de låtarna som namngett kullen.
Det svåra är att texterna inte alltid är så passande även om själva låttiteln är snygg. Det finns mycket sexism, homofobi, drogromantik etc i många av texterna. Alla är inte heller politiskt korrekta - om de nu måse vara det? Men hur långt ska man egentligen gå i valet av hundnamn? En gång döpte jag en kuvasz till Inferno men köparna var djupt religiösa så jag fick ringa upp till SKK och be dem byta namn. Det blev Ivanhoe istället. Som sagt, det kan vara känsligt det här med namn, även om det enbart är ett stamtavlenamn. Det är allmänt ok att döpa hundar till sprit- och vinsorter. Då är väl inte lite gräs så farligt... Intressant det här med gränserna för det som anses acceptabelt.
SE11930/2011 Csigora X-Plosive Ghostrider
SE11931/2011 Csigora X-Treme Mr Cop
SE11932/2011 Csigora X-Cellent Sensemilla
SE11933/2011 Csigora X-Imene Natty Dread
SE11934/2011 Csigora X-Otic Silhouette
SE11935/2011 Csigora X-Citing Vampire
lördag 22 januari 2011
Allas vän

Charlie gillar även att ploga. Han älskar snö och stoppar ner nosen i snön och plogar fram olika gångar. Han gillar även att parfymera sig genom att rulla sig i olika angenäma dofter. Även om matte oftast stoppar honom i badet efteråt.


fredag 21 januari 2011
Fredag
Annars har det varit fullt upp. Många beställningar i Csigoras Webbutik! Alltid roligt att fler än jag gillar det som finns;) Har dessutom fått hem massa fina saker som jag ska lägga ut i shopen.
Troligtvis har Mimer fått ett eget hem nu. Jag håller tummarna. Mimer och jag hade mysstund, bara han och jag. Det gillar han. Sen var jag fräck att klippa klorna medan han åt sin mat. Jag vet att man inte ska störa hundarna när de äter men det är väldigt effektivt, iallfall om man har en matglad hund som äter långsamt. Det kan också gå bra med ett grisöra.
Skönt med fredag. Nu ska vi äta god mat och slappa. Krypa upp i soffan med en filt och några värmekuddar med fyra ben;) Ikväll är det dessutom "På spåret".
Såg föresten på SKKs sida att fyra nya raser registerats förra året. Lite spännande att läsa om lite nya hundraser. De nya raserna är: Petit bleu de gascogne , Chodský pes, Grand griffon vendéen och Bluetick coonhound. Bilden nedan är tagen av åsa Lindholm och du hittar hela pressmedelandet här! Även Expressen har skrivit en artikel om detta.

Mentala staket

Men precis som att vi människor lär oss vilka mentala staket som gäller kan vi även lära våra hundar. För att något ska bli ett mentalt staket, som vi inte tänker på, måste ett viss beteende upprepas ett visst antal gånger så att det blir en vana. Men bryter hunden mot detta mentala staket fler gånger än det lyckas så uppnås motsatt effekt. Hur ska man då göra för att "lyckas med sin hund?".
För det första måste vi inse att om vi ska skapa en vana, en rutin, ett beteendemönster så räcker det inte med att göra detta en gång. Det finns inga snabba lösningar. Möjligtvis om vi skrämmer hunden. Men att skrämma hunden till lydnad får en hund som inte bara kommer vara rädd när den behöver utan den kommer även vara på sin vakt när den inte behöver. Detta är en skapad rädsla som inte har med avel att göra. Det handlar med andra ord om en hund med dåligt självförtroende Vill man ha en lydig och undergiven hund kan det kanske vara en effektiv träningsmetod.
Sen har vi motsatsen. En hund som aldrig får en tillrättavisning utan med glädje anpassar sig till det mentala staketet därför att den vinner på det. Efter tillräckligt många gånger har det blivit en god vana som inte behöver belönas varje gång. Detta får en gladare hund än den som skräms till lydnad. Förutsättningen att det ska lyckas är att hunden i stort sett aldrig gör fel. Men en glad hund med gott självförtroende har dock större benägenhet att utforska gråzonen kring det mentala staketet.
Min poäng är att för att den senare träningsmetoden ska fungera i praktiken är att den till 99% alltid lyck

Det finns en paradox i samhället som handlar om just det osynliga mentala staketet. Det finns å ena sidan inom hundfostran en träningsvåg som handlar om att enbart använda sig av positiv förstärkning och helst ska inga mekaniska hjälpmedel användas heller. Å andra sidan finns en ökad rädsla för hundar där olika lagförslag som ska begränsa vissa hundars existens eller rörlighet. En förutsättning för att denna paradox ska upphöra som paradox är att det mentala staketet fungerar i praktiken.
Min erfarenhet är att de flesta hundar, fortfarande är hundar med ursprungliga instinkter i behåll. Instinkter som är så starka att det är få belöningar som stoppar dem. Detta gör att många hundägare känner sig misslyckade som inte få hunden att uppföra sig som omgivningen förväntar sig att de ska göra. Hur löser man då detta?
- Antingen får vi göra som så många andra svenskar, skaffa oss en labrador eller liknande ras. Eller så får vi försöka hitta en kombination av träningsmetoder. Jag menar att det ena inte behöver utesluta det andra.
- Det allra viktigaste är att inse att hundar inte föds med kunskapen om vilka mentala staket som gäller. Vi måste träna hunden till detta och det kräver tid och tålamod.
- Jag menar att vi i början måste ta till fysiska hjälpmedel för att lära hunden var gränserna går. Det kan handla om en inhägnad tomt, ett koppel eller längre lina.
- Våga vara fysisk, att med vår kropp ta tag i hunden. Få den uppmärksam. Visa vägen. Varför inte testa massage?
- Det finns även andra hjälpmedel att ta till som haltigrimma, citronhalsband, Pet correction, Dap-spray etc.
- Vi får inte glömma vår röst. Inte heller vårt språk. Hundar är intelligenta som förstår mer än vi tror.

torsdag 20 januari 2011
Pulivalpar
onsdag 19 januari 2011
Söker fodervärd till kuvasz!
Kuvaszspecialen 2011

