onsdag 19 januari 2011

Söker fodervärd till kuvasz!

Ett av mina mål för i år är att hitta en bra fodervärd till Mimer. Det har gått trögt att hitta bra hem senaste tiden. Jag har därför på gott och ont lagt ut en annons. Kanske är just du en som läst annonsen och klickat dig vidare hit? Då ska jag berätta att Mimer kommer från Kennel Csavargo. Namnet Mimer betyder jätten som vaktar vishetens källa - fint va? Och stor har han blivit, redan 6 månader gammal. Jag söker som sagt efter en fodervärd till honom.

Att vara fodervärd innebär att du utan att betala något inköpspris tar hunden och fostrar den som din. Det handlar altså om ett livslångt åtagande. Inte som många tror, endast över en viss tid. Jag äger dock avelsrätten och har rätt till fem parning utan kostnad tills hanen fyllt 7 år. Detta är under förutsättning att han håller för avel. Det vet man när hanen är 2 år, då har han fått sina höfter röntgade, ögonlysts och ställts ut något. Då utvärderar jag även hur frisk och sund han är och hur temperamentet utvecklats. Skulle han inte hålla för avel så avskrivs avelsrätten, han får avelsförbud och övergår helt, utan kostnad, till fodervärden. Enbart SKKs avtal används.

Mimer är som sagt en renrasig kuvasz. Du kan läsa mer om rasen här! Som någon skrivit i mina kommentarer innan så har kuvaszen används för att vakta boskap och gårdar från varg,björn och tjuvar. Än idag har kuvaszens en stark känsla för sin flock och sitt revir. Det är därför inte vem som helst som kan komma ifråga som fodervärd. Du måste vara duktig på att umgås med hundar, vara en person med pondus samtidigt som du har en förståelse för kuvaszens lite självständiga läggning. Jag vill inte att du bor i lägenhet. Mimer är van att vara ute om dagarna, han har 3 kuvaszkompisar som han leker mest med men även några pulisar att busa med.

Tyvärr har Mimer blivit nertryckt av mina kuvasztikar. Han har därför lite sviktande självförtroende. Det är den främsta anledningen till att jag vill att han ska flytta till en egen familj. Han behöver mer uppmärksamhet och hjälp att känna sig riktigt trygg. Som det är nu är han lite misstänksam mot nya miljöer, hundar och människor. Han är ingen aggressiv hund utan väldigt mjuk och go. Jag föröker ta med honom själv så ofta det går och han kan vara lös, drar inte i kopplet och är väldigt lyhörd.

Han är utställd 1 gång med 1 hp. Han var väldigt enkel att ställa ut och gjorde precis det jag bad honom om. Detta är en väldigt mysig kuvaszkille och till rätt person kommer han bli en trogen följeslagare. Kanske till någon som har gård eller jobbar hemifrån?

För mer info kan du höra av dig till Christina, Kennel Csigora : csigora@hotmail.com eller 0708988360.

3 kommentarer:

Eva sa...

Vilket underbart uttryck i de ögonen! Han ser oerhört go' och "bra" ut! Hoppas verkligen att du hittar rätt personer, de kommer få en toppenpolare tror jag.
Pussa gärna till fine Mimer från mig!

Anonym sa...

En mycket fin och imponerande hund som jag skulle tänka mig att ta hand om. Tyvärr jobbar jag varken hemifrån eller har stor gård...Verkar som om det skulle passa mig som ej haft egen hund innan men har lånat andras och skött om dem. Men jag hoppas verkligen att du finner en bra ägare till denna mannen. En puss i pannan från en som blev kär direkt!
Hälsningar Malin L

Christina sa...

Hej Malin! Jo, Mimer har fått ett hem och han mår bra. Är du intresserad av kuvasz kan du skicka ett mejl till csigora@hotmail.com Så kan jag beräta lite mer!