måndag 31 januari 2011

Snö är gott!

Det är ju tur att det snöat så mycket i vinter annars hade vi inte haft någon snö kvar i trädgården. Förutom att det är roligt att gräva och rulla sig i snön så älskar mina hundar att äta snö. De gillar även att tugga på istappar. Jag förstår att det känns skönt i unghundarnas munnar när de ömsar tänder. Men att mina vuxna hundar tycker så mycket om snö förvånar mig lite. Så gott kan det väl ändå inte vara? Eller är det kanske som "hundarnas glass"?

Men de verkar inte må dåligt av snöätande så de får väl fortsätta som vanligt. Att de skulle få mask i magen av att äta snö är väldigt osannolikt, mest en gammal myt. Det finns så mycket annat hundar tuggar på som i så fall är mer riskabelt. Men visst är snön inte ren, trots att den ser så vit och fin ut. Men å andra sidan är inte heller luften vi andas alltid så ren.

söndag 30 januari 2011

Hundars beteende

Har varit på kurs hela helgen i Hundutbildningsgruppens regi. Hundutbildningsgruppen bedriver olika hundutbildningar som hunddagisutbildning, hundkursledarutbildning, hundproblemutredarutbildning och allmän hundkunskap. De är kanske mest kända som arrangörer av den årliga "ADVENTure Dog Conference" . Det jag gillar med deras kurser är att de vill ta hänsyn till den senaste forskningen, problematisera och presentera flera olika synsätt på hund och träning. Det innebär att man slipper det något guruaktiga sättet att föremedla kunskap som jag tyvärr upplever att många hundinstruktörer är fångade i. Det finns med andra ord inte enbart en metod, istället är det hunden som sätts i centrum.

Temat i helgen var hundens beteende. Lördagen höll beteendevetararen Lina Hetta i. Hon betecknar sig som behaviorist Ett perspektiv som jag som sociolog betecknar som väldigt gammeldags. Men istället fick jag lära mig hur detta perspektiv utvecklats och hur det skulle kunna användas som analysredskap i hundträning och i kommunikation med hundägare som behöver hjälp med sin träning. Framförallt vid rädsla och fobier. Ett boktips vi fick var Beteendets ABC (Ramnerö, Törneke: 2006).

Idag, söndag, presenterades ett helt annat perspektiv som var mer inriktad mot praktiskt hundträning. Det var Jan Gyllensten som tidigare arbetat med polishundar i många år. Jag kan tycka att synen på hundar och träning hade en slagsida åt den typiske brukshunden. Något som kanske inte är så konstigt med tanke på Jan Gyllenstens bakgrund. Jag har dock en djup respekt för en människa med så stor praktisk erfarenhet av hundträning. Jag köpte hans bok Din Hunds beteende i vardag och träning (2008) och ser fram emot intressant läsning.

Känner att jag måste smälta helgens alla nya perspektiv för att bättre kunna utvärdera hur denna kunskap ska kunna omsättas i praktiken. Intressant har det varit. Inte för att jag köper allt utan för att jag tycker det är viktigt att ta del av andra synsätt än de man själv använder sig av till vardags. Förmågan att kunna lyssna på andra är nog bland det viktigaste som finns om man har någon ambition att utvecklas.

fredag 28 januari 2011

Tre veckor

Pulivalparna är nu tre veckor gamla. De har fått smaka på rå nötfärs som de är helt galna i! X-kullen önskar alla en trevlig helg!

Killarna:
Tjejerna:

torsdag 27 januari 2011

JaaaaaaA!

Idag hoppar jag av glädje! En kuvaszhane - Csigora Jeles alias Bobby - har fått sin dom. Han har A-höfter och inga anmärkningar på armbågarna! Hurra! Jag samäger honom med Forstena gård där han också bor. Bobby är en riktig gårdshund. Nedan med sin matte.

Han är en helt underbar kuvaszhane - framåt, orädd, social och så lugn och trygg. Mycket tack vare hans härliga familj. Han kunde förvisso vara en storlek större - men man kan ju inte ha allt!

Söta Eira

Jag tror Eira saknar sin lekkompis Mimer även om hon gärna busar med Minou. Idag har hon dock haft andra saker att tänka på som stavas B-E-N! De fick nämnligen riktigt stora märgben som de sysselsatt sig med nästan hela dagen. Här kommer några bilder på söta Eira.

Virus på Blocket

Vill bara säga att alla som annonserar på "Blocket" INTE ska svara på ett meil från admin@blocket.se där de ber dig bekräfta dina personuppgifter genom att klicka på en länk.

Det står också att om man inte gör det kommer man aldrig mer kunna annonsera på Blocket. Jag blev givetvis misstänksam och kontaktade Blocket. De bekräftade mina farhågor. Mejlet kommer inte från dem.

Idag går ju många igenom sin mejl som hastigast och har man en annons ute så är det ju lätt att bara av slentrian klicka på länken. Gör inte detta! Troligtvis handlar det om ett virus.

tisdag 25 januari 2011

Mimer har flyttat!

Äntligen har jag hittat en bra fodervärd till min 6 månader gamla kuvaszvalp Mimer.

De bor inte långt härifrån och jag åkte själv och lämnade honom idag efter att vi hade varit hos veterinären för den obligatoriska veterinärbesiktningen.

Det känns skönt att Mimer ska få ett eget hem med 100% uppmärksamhet.

Vi har bestämt att träffas för promenad/träning en gång i veckan. Det är ju kul om Eira och Mimer kan fortsätta att leka med varandra.

måndag 24 januari 2011

Ensam hemma!

Har fått en fråga från Emelie om det här med att lämna hunden ensam. Jag ska försöka ge min syn på saken. Frågorna jag fick var:

  1. Spelar det någon roll om de är en eller flera när hunden lämnas ensam?
  2. Är det bättre för hunden att vara i en oövervakad hundgård med andra kompisar än helt ensam hemma?
  3. Finns det någon generell tidsbegränsning eller ska man utgå från individen?
  4. Från vilken ålder kan man räkna med att valpen/unghunden klarar att vara ensam ett par timmar?

Först så skulle jag vilja säga att de enda generella reglerna är de juridiska och man får inte lämna någon hund ensam längre än sex timmar. Hundar under fyra månader får endast lämnas korta stunder. Sen måste jag säga att det är väldigt individuellt hur länge en hund klarar av att vara ensam själv. De flesta hundar föredrar sällskap varför det normalt sett är bättre att lämna hunden själv tillsammans med hundkompisar. Det är under förutsättning att hundarna kommer väl överens och känner varandra bra. Sen handlar det om vad vi vänjer våra hundar vid. Inget sker över en natt utan all ensamhetsträning måste ske successivt. Hunden måste känna sig trygg.

  1. Så på den första frågan skulle jag svara att det är bättre med hundkompisar än att vara helt själv. Det kan också handla om andra djur som hunden är van vid. Givetvis är det bättre för hunden att vara helt själv än med hundar som den inte är van vid/inte gillar.
  2. Jag skulle säga att det är bättre för hunden att vara i en hundgård med andra framför att vara helt ensam. Men hundar är olika. Man brukar kunna se på hunden vad den föredrar och hur rolig själva hundgården är för hunden.
  3. Aldrig ensam längre än 6 timmar och givetvis kräver vissa individer kortare tid och valpar ska som sagt endast lämnas korta stunder som successivt kan ökas till ett par timmar.
  4. Det beror på hur träningen hittills har gått. Så det är svårt att säga i antalet minuter/timmar.

Några tips: Något som kan underlätta ensamhetsträningen är att begränsa utrymmet där hunden ska få vara. Gör detta utrymme till en mysig plats. Ha spännande leksaker i en korg. Hunden får bara ha dessa leksaker under en kort stund sen ställs korgen undan. Tanken är att hunden ska längta efter att få ha dessa saker. Variera innehållet och ha alltid något nytt spännande. Men glöm inte att ta bort alla roliga saker efter en tid.

Om hunden är ensam och inte har någon annan hund hos sig så kan man gömma hundmaten i olika saker som det tar tid att få ut. Är det fler hundar finns risk att det kan bli slagsmål om någon äter snabbare än de andra. Här hemma börjar jag vänja hundarna vid att de ska kunna vara i köket med stängd grind, fast jag är någon annanstans i huset. Sen är det bara att öka avstånd och tid successivt Men då jag har fler hundar så är enamhetsträning inget stort problem. De är ju aldrig riktigt ensamma. Jag är ju också hemma mycket. Så kanske finns det nån annan med mer erfarnehet av detta! och med fler tips?

Oavsett om hunden ska vara i hundgård eller inomhus så ska vi fundera på hur dessa miljöer ser ut. Vad finns det för hunden att sysselsätta sig med? Alla hundar är som sagt olika och gillar olika saker. Vi är många gånger bra på att aktivera oss med våra hundar samtidigt som vi glömmer bort att ge hunden redskap för att kunna aktivera sig själv. Men viktigast av allt är nog ändå att hunden känner sig trygg. Och en trygg vrå är något man skapar ihop med hunden. Om hunden är van att vara ensam på ett ställer är det inte säkert att den vill lämnas på ett annat.

söndag 23 januari 2011

Mr X

Då har man kommit till bokstaven X. Bokstaven som symboliserar något namnlöst... När jag var barn gick jag i samma klass som dottern till Mr X. När jag var hemma och lekte hos henne imponerades jag över att de bodde i ett hyreshus - i hela huset! Det låg på en väldigt fin ambassadsgata i Stockholms innerstad. De hade telefon på varje våning för att kunna kommunicera med varandra - då fanns inga mobiler. Hon hade så mycket fina leksaker (på den tiden lekte man med leksaker även i lågstadiet). Men det kan inte alltid ha varit så lätt att vara dotter till den som i media kom att kalla Mr X. Sveriges svar på gudfadern. Läs mer här!

Hur gör man då när man kommit till bokstaven X som begynnelsebokstav för en hel valpkull? Inte nog med det. Mina pulivalpar (puli är en ras som i vuxen ålder har "rastaflätor") brukar nämligen också få namn taget från reggae-låtar. Jag kan inte påstå att jag är något reggaefreak men jag börjar snart bli expert på reggae-titlar! Ett tag var jag så ambitiös att jag även spelade in en CD med just de låtarna som namngett kullen.

Det svåra är att texterna inte alltid är så passande även om själva låttiteln är snygg. Det finns mycket sexism, homofobi, drogromantik etc i många av texterna. Alla är inte heller politiskt korrekta - om de nu måse vara det? Men hur långt ska man egentligen gå i valet av hundnamn? En gång döpte jag en kuvasz till Inferno men köparna var djupt religiösa så jag fick ringa upp till SKK och be dem byta namn. Det blev Ivanhoe istället. Som sagt, det kan vara känsligt det här med namn, även om det enbart är ett stamtavlenamn. Det är allmänt ok att döpa hundar till sprit- och vinsorter. Då är väl inte lite gräs så farligt... Intressant det här med gränserna för det som anses acceptabelt.

När det gällde reggae-låtar på X var det inte många alternativ. Man får ju leka lite med orden och jag letade efter låtar på Ex. Inte många. Exodus fanns. Nåja det fick bli reggaelåt efter ett (e)X-ord. Låt mig presentera Csigoras X-kull som nu är registrerad hos SKK:

SE11930/2011 Csigora X-Plosive Ghostrider
SE11931/2011 Csigora X-Treme Mr Cop
SE11932/2011 Csigora X-Cellent Sensemilla
SE11933/2011 Csigora X-Imene Natty Dread
SE11934/2011 Csigora X-Otic Silhouette
SE11935/2011 Csigora X-Citing Vampire

lördag 22 januari 2011

Allas vän

Charlie är vår vita puli. Charlie har inga ovänner, han är vänn med alla. Människor, stora som små. Alla hundar, tikar och hanar. Alla djur för den delen. Däremot gillar han att valla sina kompisar på promenaden. Det är riktiga kroppstacklingar. Är man döpt efter en av Arsenals största stjärnspelare Charlie George måste man ju visa vad man går för.

Charlie gillar även att ploga. Han älskar snö och stoppar ner nosen i snön och plogar fram olika gångar. Han gillar även att parfymera sig genom att rulla sig i olika angenäma dofter. Även om matte oftast stoppar honom i badet efteråt.

Charlie är som sagt vän med alla. Han har ett enormt tålamod. Barnen lånar honom gärna för att vara med i "barn med hund".

Charlie är nybliven far till sex ljuvliga pulivalpar. Valparna har nu nyfiket börja upptäcka omvärden. Än så länge tultar de mest omkring. Största tiden går dock åt till att sova och äta

Just nu passar Charlie på att ta det lite lugnt. Med en cigarr i mungipan (läs tuggpinne) slappar den stolte fadern i soffan framför datorn. Just nu spelar Arsenal mot Wigan och ni kan väl gissa vilket lag Charlie håller på?

fredag 21 januari 2011

Fredag

Oj vilken dag. Tyvärr slog värken till ordentligt så det inte blev några långpromenader med hundarna. Tur att man bor på landet med inhägnad tomt.

Annars har det varit fullt upp. Många beställningar i Csigoras Webbutik! Alltid roligt att fler än jag gillar det som finns;) Har dessutom fått hem massa fina saker som jag ska lägga ut i shopen.

Troligtvis har Mimer fått ett eget hem nu. Jag håller tummarna. Mimer och jag hade mysstund, bara han och jag. Det gillar han. Sen var jag fräck att klippa klorna medan han åt sin mat. Jag vet att man inte ska störa hundarna när de äter men det är väldigt effektivt, iallfall om man har en matglad hund som äter långsamt. Det kan också gå bra med ett grisöra.

Skönt med fredag. Nu ska vi äta god mat och slappa. Krypa upp i soffan med en filt och några värmekuddar med fyra ben;) Ikväll är det dessutom "På spåret".

Såg föresten på SKKs sida att fyra nya raser registerats förra året. Lite spännande att läsa om lite nya hundraser. De nya raserna är: Petit bleu de gascogne , Chodský pes, Grand griffon vendéen och Bluetick coonhound. Bilden nedan är tagen av åsa Lindholm och du hittar hela pressmedelandet här! Även Expressen har skrivit en artikel om detta.



Mentala staket

När man talar om mentala staket gör man det oftast i negativa termer. Som något som hindrar oss att se möjligheter. En osynlig gräns som vi inte ser men ändå finns där. Ett mentalt staket är en gräns som vi inte tänker på men som stoppar oss att göra vissa saker. Ibland gör mentala staket oss mindre kreativa men det räddar också livet på oss många gånger. Vi går exempelvis inte ut på motorvägen. Utan mentala staket skulle vi inte heller fungera i samhället, vissa saker gör man bara inte. Hela vår kultur är en sammansättning värderingar och normer om hur vi ska förhålla oss till vissa saker. Som ett osynligt nätverk av mentala staket. De som bryter mot mentala staket möts av ogillande eller juridiska straff. Så är det för oss människor.

Men precis som att vi människor lär oss vilka mentala staket som gäller kan vi även lära våra hundar. För att något ska bli ett mentalt staket, som vi inte tänker på, måste ett viss beteende upprepas ett visst antal gånger så att det blir en vana. Men bryter hunden mot detta mentala staket fler gånger än det lyckas så uppnås motsatt effekt. Hur ska man då göra för att "lyckas med sin hund?".

För det första måste vi inse att om vi ska skapa en vana, en rutin, ett beteendemönster så räcker det inte med att göra detta en gång. Det finns inga snabba lösningar. Möjligtvis om vi skrämmer hunden. Men att skrämma hunden till lydnad får en hund som inte bara kommer vara rädd när den behöver utan den kommer även vara på sin vakt när den inte behöver. Detta är en skapad rädsla som inte har med avel att göra. Det handlar med andra ord om en hund med dåligt självförtroende Vill man ha en lydig och undergiven hund kan det kanske vara en effektiv träningsmetod.

Sen har vi motsatsen. En hund som aldrig får en tillrättavisning utan med glädje anpassar sig till det mentala staketet därför att den vinner på det. Efter tillräckligt många gånger har det blivit en god vana som inte behöver belönas varje gång. Detta får en gladare hund än den som skräms till lydnad. Förutsättningen att det ska lyckas är att hunden i stort sett aldrig gör fel. Men en glad hund med gott självförtroende har dock större benägenhet att utforska gråzonen kring det mentala staketet.

Min poäng är att för att den senare träningsmetoden ska fungera i praktiken är att den till 99% alltid lyckas. Annars skapas inget mentalt staket. Och om hunden inte rör sig inom det mentala staketet så kommer omgivningen att reagera. Det behöver inte handla om aggressiva hundar utan om hundar som ger uttryck för sin inre motivation att exempelvis skälla, springa från tomten, hoppa på besökare, ta upp ett spår, jaga cyklar etc. Om vi inte lyckas avstyra denna form av beteende med positiv förstärkning innebär det i sina konsekvenser, att detta ur samhällets synvinkel, är den sämsta uppfostringsmetoden. Trots att hundarna är glada och mår bra.

Det finns en paradox i samhället som handlar om just det osynliga mentala staketet. Det finns å ena sidan inom hundfostran en träningsvåg som handlar om att enbart använda sig av positiv förstärkning och helst ska inga mekaniska hjälpmedel användas heller. Å andra sidan finns en ökad rädsla för hundar där olika lagförslag som ska begränsa vissa hundars existens eller rörlighet. En förutsättning för att denna paradox ska upphöra som paradox är att det mentala staketet fungerar i praktiken.

Min erfarenhet är att de flesta hundar, fortfarande är hundar med ursprungliga instinkter i behåll. Instinkter som är så starka att det är få belöningar som stoppar dem. Detta gör att många hundägare känner sig misslyckade som inte få hunden att uppföra sig som omgivningen förväntar sig att de ska göra. Hur löser man då detta?
  • Antingen får vi göra som så många andra svenskar, skaffa oss en labrador eller liknande ras. Eller så får vi försöka hitta en kombination av träningsmetoder. Jag menar att det ena inte behöver utesluta det andra.
  • Det allra viktigaste är att inse att hundar inte föds med kunskapen om vilka mentala staket som gäller. Vi måste träna hunden till detta och det kräver tid och tålamod.
  • Jag menar att vi i början måste ta till fysiska hjälpmedel för att lära hunden var gränserna går. Det kan handla om en inhägnad tomt, ett koppel eller längre lina.
  • Våga vara fysisk, att med vår kropp ta tag i hunden. Få den uppmärksam. Visa vägen. Varför inte testa massage?
  • Det finns även andra hjälpmedel att ta till som haltigrimma, citronhalsband, Pet correction, Dap-spray etc.
  • Vi får inte glömma vår röst. Inte heller vårt språk. Hundar är intelligenta som förstår mer än vi tror.
Alla dessa hjälpmedel är enbart till någon hjälp om hunden i övrigt överöses med positiva erfarenheter och belöningar. De förhindrar hunden att göra fel samtidigt som vi skapar rutiner och bygger upp ett mentalt staket. Att enbart använda sig av fysiska hjälpmedel för att skrämma hunden bygger inte upp några mentala staket. Det skapar inga goda vanor. Det skapar bara en rädd hund.

Ju mer vi studerar vår hund och förstår hur just vår hund reagerar desto lättare hittar vi vad hunden gillar och ogillar. Vi kan läsa av hunden innan hunden springer igenom det mentala staketet. Det finns inget naturligt i de krav samhället ställer på hundar och deras ägare. Allt är konstruerat. När det mentala staketet fungerar i praktiken så är det inte längre en begränsning - då omvandlas de istället till möjligheter. Tänk dig själv om du kommer till en ny kultur med nya seder och språk. Innan man behärskar detta känner man sig rätt bortkommen. För hundens del handlar det också att anpassa sig till ett samhälle som är skapat av människor för människor. Det är inte lätt att vara hund idag eller hundägare!

torsdag 20 januari 2011

Pulivalpar

Nu är pulivalparna 2 veckor. Det är två hanar och fyra flickor. Alla är riktigt kolsvarta men lila tik har en vit tass. De har öppnat ögonen och man börjar ana deras personligheter. Jag är så imponerad över Siouxsie som mamma. Pappa Charlie har bara kikat på de små ännu. Här kommer lite bilder på småttingarna.

Orange pojke:
Rosa flicka:
Lila flicka:
Röd flicka: Grön flicka: Blå pojke:

onsdag 19 januari 2011

Söker fodervärd till kuvasz!

Ett av mina mål för i år är att hitta en bra fodervärd till Mimer. Det har gått trögt att hitta bra hem senaste tiden. Jag har därför på gott och ont lagt ut en annons. Kanske är just du en som läst annonsen och klickat dig vidare hit? Då ska jag berätta att Mimer kommer från Kennel Csavargo. Namnet Mimer betyder jätten som vaktar vishetens källa - fint va? Och stor har han blivit, redan 6 månader gammal. Jag söker som sagt efter en fodervärd till honom.

Att vara fodervärd innebär att du utan att betala något inköpspris tar hunden och fostrar den som din. Det handlar altså om ett livslångt åtagande. Inte som många tror, endast över en viss tid. Jag äger dock avelsrätten och har rätt till fem parning utan kostnad tills hanen fyllt 7 år. Detta är under förutsättning att han håller för avel. Det vet man när hanen är 2 år, då har han fått sina höfter röntgade, ögonlysts och ställts ut något. Då utvärderar jag även hur frisk och sund han är och hur temperamentet utvecklats. Skulle han inte hålla för avel så avskrivs avelsrätten, han får avelsförbud och övergår helt, utan kostnad, till fodervärden. Enbart SKKs avtal används.

Mimer är som sagt en renrasig kuvasz. Du kan läsa mer om rasen här! Som någon skrivit i mina kommentarer innan så har kuvaszen används för att vakta boskap och gårdar från varg,björn och tjuvar. Än idag har kuvaszens en stark känsla för sin flock och sitt revir. Det är därför inte vem som helst som kan komma ifråga som fodervärd. Du måste vara duktig på att umgås med hundar, vara en person med pondus samtidigt som du har en förståelse för kuvaszens lite självständiga läggning. Jag vill inte att du bor i lägenhet. Mimer är van att vara ute om dagarna, han har 3 kuvaszkompisar som han leker mest med men även några pulisar att busa med.

Tyvärr har Mimer blivit nertryckt av mina kuvasztikar. Han har därför lite sviktande självförtroende. Det är den främsta anledningen till att jag vill att han ska flytta till en egen familj. Han behöver mer uppmärksamhet och hjälp att känna sig riktigt trygg. Som det är nu är han lite misstänksam mot nya miljöer, hundar och människor. Han är ingen aggressiv hund utan väldigt mjuk och go. Jag föröker ta med honom själv så ofta det går och han kan vara lös, drar inte i kopplet och är väldigt lyhörd.

Han är utställd 1 gång med 1 hp. Han var väldigt enkel att ställa ut och gjorde precis det jag bad honom om. Detta är en väldigt mysig kuvaszkille och till rätt person kommer han bli en trogen följeslagare. Kanske till någon som har gård eller jobbar hemifrån?

För mer info kan du höra av dig till Christina, Kennel Csigora : csigora@hotmail.com eller 0708988360.

Kuvaszspecialen 2011

Kuvaszspecialen den 4 juni 2011 kommer äga rum vid Evedal i utkanten av Växjö.

Vi brukar ha ett stort deltagande på våra specialer. Förra året anmäldes 81 stycken och 77 kom till start. Vem var det som vann denna prestigefylda utställning förra året då - Jo, Eiras mamma SE UCH Csigora Gyémánt Gaia! Inte dåligt att vinna över så många. Hoppas det kommer riktigt många i år igen. Domare i år: John-John Jonsson

För alla kuvaszägare kan jag informera att det finns en camping och ett vandrarhem precis bredvid utställningsplatsen. Det finns såväl stugor som rum som man får ha hund i.



Själv har vi redan bokat husvagnsplats trots att vi inte har särskilt långt dit. Det är alltid mysigt att kunna stanna några dagar och hinna umgås lite med kuvaszfolk från hela landet. Det är ju långledigt denna helg från torsdag -måndag. Dessutom kommer SBHK (Svenska Berg- och herdehundsklubben) ha specialutställning torsdag och fredag i Breanäs i nordöstra Skåne. Men den stora dagen är ändå lördagen - då kuvaszfolket har sin årliga kuvaszspecial!

Det blir mycket nytt att hålla reda på i och med de nya utställningsreglerna. Nu kommer enbart 4 hundar i varje klass placeras och ajöss med alla orangefärgade reserv-rosetter. Inga veteraner, juniorer eller unghundar kommer längre kunna få hp-rosetter. Nytt är att reserv-cert kommer utdelas. Antagligen lika poänglöst som att få reserv-CACIB. Finns det något så retfullt som att komma så nära CACIB eller Cert, men att få en reserv-rosett istället?! För den som vill veta mer om de nya utställningsreglerna hittar ni mer info här!

Avslutningsvis en bild på NORDUCH NUCH FINUCH SUCH INTUCH Csigora Emir som blev årets kuvaszhane 2010. Till vardags kallas han Länsman och bor utanför Vetlanda hos snälla Silvana! Länsman är pappa till söta Iindie högst upp till vänster!