



Hundens roll i samhället ur ett sociologiskt perspektiv. Som uppfödare av puli och kuvasz delar jag även med mig av min vardag med mina hundar.
På gårdagens ledarsida i Dagbladet Nya Samhället samt ledarsidan i Länstidningen i Östersund skriver Kalle Olsson en riktigt bra ledarspalt om den senaste debatten kring rasförbud, kamphundar och hundlicens under rubriken: Sätt strypkoppel på Hundägarna. Den är saklig och välskriven och ringar in den problematik som finns mellan människor och hundar i samhället. Jag gillar särskilt dessa rader: Ponera då att Mats Odell lyckas övertala sina regeringskollegor, vad skulle effekten bli? Kommer typerna som i dag använder sina kamphundar för att sprida skräck att övergå till mysiga hemmakvällar med sina nyinskaffade katter?
Det som gör Kalles artikel så intressant är att han inte ens är hundägare utan försöker förstå problematiken ur ett samhällsperspektiv. Det är engagerande när ämnet hund hamnar på ledarsidorna då det lyfter upp dem till en del av den politiska agendan och därmed något som man bör ta på alllvar. Jag tycker det är konstigt att inte fler ledarskribenter diskuterar hundens roll i samhället. Den enda jag hittar vid en snabb sökning är Sakine Madon i Expressen som den 15 juli tar upp ämnet och riktar fokus mot de loka bostadsbolagen som enligt henne borde vara de som ska bestämma vilka hundar som ska finnas i deras område.
Här hemma bestämmer som tur är jag. Med två kuvaszer och fyra pulisar hade jag nog inte varit så populär hos bostadsbolagen. Förvisso kan jag förstå att man inte bör ha så många hundar i en lägenhet men att inte få ha hund överhuvudtaget finns inte för mig.
Jag skulle kunna fortsätta. Det finns fler exempel. Är det så många hundar som blir påkörda av tåg?För det är ju uppenbarligen inte samma hund de talar om även om alla beskrivs som oförsärsäkrade. Ersätter verkligen Trafikverket detta? Borde det inte i så fall stå något om detta på Trafikvekets nyhetsida? Jag kan inte låta bli: Här ligger en hund begraven!
Kan verkligen rekommendera ovanstående kullar om du letar efter en kuvasz. Själv söker jag efter en fodervärd till en tik efter Gaia. Eventuellt söker jag en fodervärd till en hane efter Cidri. Om du inte bor så långt från Växjö får du gärna höra av dig till mig på: 0472-72033 eller skriva en rad till: Csigora@hotmail.com
Vem passar att ha en kuvasz?
Själv skaffade jag kuvasz när vi flyttade ut på landet, jag ville ha en stor hund med viss vaktinstinkt som skulle kunna fungera bra med mina barn och våra djur. I rätt hem är kuvasz en underbar hund!
Som fodervärd ställs dock ytterligare krav. Då vill jag att du bor så nära mig som möjligt (Bor mellan Växjö och Lammhult i småland), du måste lägga ner mycket tid att socialträna hunden och vara villig att åka på en del utställningar. De flesta som inte gillar utställningar brukar gilla kuvaszutställningar då det inte är så mycket bada, borsta, klippa utan att hunden ska visas upp i sitt naturliga skick. Sen har utställningar blivit som ett sätt att träffas och vi har väldigt trevligt utanför ringen. Jag använder SKKs fodervärdsavtal där jag har rätt till två valpkullar innan tiken fyller fem år och när det gäller hane har jag rätt till 6 parningar tills hanen fylllt sju år. Fodervärd innebär att du har hunden som din men att jag äger viss avelsrätt. Det handlar alltså inte om ett tidsbegränat åtagande. Läs gärna mer om rasen på min hemsida: Csigoras Kuvasz & Puli
Ha det gott i sommarvärmen!