lördag 24 juli 2010

Råttan i pizzan

Det är inte utan att jag funderar på om det cirkulerar en "Råttan i pizza" historia i medierna just nu. 1986 publicerade Bengt af Klintberg boken "Råttan i pizzan" med flera olika vandringssägner som figurerar i olika tidningar. Bokens titel har sen kommit att användas som en beskrivning på historier med stor spridning som utger sig för att vara sanna men som i själva verket är påhittade. Historierna sprids dock i god tro.

När minst fem olika medier på en och samma dag publicerar nyheten att ägarna till en hund som blivit påkörd av tåget fått ersättning från Trafikverket. Det intressanta som gör det just till en Råttan i pizzan-historia är att det talas om en hund i den egna trakten (alltså olika hemorter) och att ersättningsnivåerna är olika för dem. Ändå är det samma berättelse och dramaturgiska inramning. Om det nu inte är en vandringssägen så har inte mindre än fem olika (eller fler) hundar nyligen blivit påkörda av tåget och deras ägare har i dagarna fått ut ersättning.

  • Västerbottens Folkblad: Hund påkörd i maj i Vindelns kommun. Ersättningen blev: 21.300 kr
  • Sundsvalls tidning: Hund påkörd i november i Ångebo. Ersättning: 9595 kr.
  • Nyheterna: Hund påkörd i Högsby kommun i vintras. Ersättning: 5945 kr.
  • Ekuriren: Hund påkörd i Mellösa i mars: Ersättning 11.700 kr.
  • Norra Skåne: Hund påkörd mellan Hässleholm och Hästveda. Ersättning: 12.500 kr.

Jag skulle kunna fortsätta. Det finns fler exempel. Är det så många hundar som blir påkörda av tåg?För det är ju uppenbarligen inte samma hund de talar om även om alla beskrivs som oförsärsäkrade. Ersätter verkligen Trafikverket detta? Borde det inte i så fall stå något om detta på Trafikvekets nyhetsida? Jag kan inte låta bli: Här ligger en hund begraven!

4 kommentarer:

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Vandringssägner dyker upp titt som tätt. Vissa är uppenbara, medan andra är väldigt svåra att upptäcka.

Sv: Hundkörkort är ganska invecklat. Det är mycket som måste redas ut innan det ens blir genomfört - och jag är tveksam till att det blir verklighet en dag. Även om tanken på ett hundkörkort är ganska tilltalande.

Trevlig helg!

Nathalie sa...

Ja visst börjar man fundera - någon sanning måste det ju ligga i det, men hel sant... Nja!

SV: jag är själv imponerad! Trodde väl aldrig att jag skulle lyckas med sådana bedrifter som att fickparkera en hel husvagn... :)

Team Nelson / Ordringen. sa...

Kanske nån på SJ eller Banverket som obetänksamt har lagt spår. Nej, du har säkert rätt. Det brukar dyka upp sådana här historier när nyhetstorkan sätter in under sommaren.
Fortsätt forska / Ulf

Christina Klosterberg sa...

Tack för era kommentarer, det finns nog som ni säger fler vandringssägner i omlopp men för det mesta tänker man nog inte på det.