torsdag 22 juli 2010

Hälsa och mentalitet

I morgon ska Csigora Ijász Iindie ögonlysas. Enligt fodervärden såg ögat grått ut och vi bestämde att det bästa vore om hon kunde få komma till en ögonspecialist på en gång. Det är inte så lätt så här i semestertider men Ljungby smådjursklinik kunde ordna tid på en gång hos Eva Gustavsson. Jag hoppas verkligen inte att det är något allvarligt.

Jag har stort förtroende för Eva Gustavsson, det var hon som av en slump upptäckte PRA på Kuvasz. Vi visste inte ens att problemet fanns men det var en tik, som var patient hos Eva, som på äldre dagar blivit aggressiv. Vid den här tiden hade vi inte för vana att ögonlysa våra hundar men Eva föreslog en ögonlysning på tiken och det visade sig att hon hade utvecklat PRA. Det var alltså förklaringen till att hon uppträtt mer och mer aggressivt.

Det är ett exempel på hur hundens hälsa kan påverka dess psyke. En hund som nafsar eller biter kan ju ha ont någonstans. Vid problemhundsutredning brukar man alltid först föreslå en veterinärundersökning. Men en enkel veterinärundersökning ser ju inte allt. En gång trodde jag att min tik hade fått livmoderinflammation men röntgenbilden visade på en inflammerad ryggrad! Det var verkligen tur att vi röntgade henne då hon inte visade smärta när veterinären tryckte på ryggen och livmodern var det ju som sagt inget fel på.

När det nu talas så mycket om hundars mentalitet pratas det alltid som om hundens mentala hälsa alltid är den samma. En hund kan ju precis som vi människor må lite sämre några dagar och ha mindre tålamod med omgivningen. Jag tycker att vi måste tillåta våra hundar att också ha svängningar i humöret. Det viktigaste här är kanske att ägaren ser till att hunden får vara ifred och att man för stunden ställer färre krav.

3 kommentarer:

Eva sa...

Du har så rätt!!
Jag har haft 2 (Teddy o Kasper) som fick betydligt sämre syn med åldern (ej PRA dock, som ju är rasproblem o under avelsrestriktion hos amris).
Ingen av dem blev aggressiv, men tålamodet med en del andras framfusighet blev sämre.
Jag brukar ta så'nt som exempel när vissa säger de litar "till 120%" på sin hund - OM hunden får ont, syn försämras el dyl. kan den reagera helt annorlunda än man sett innan.
Visst ska man lita på hunden, men lite mer uppmärksamhet på hur de mår vore bra. Jag tror att en hel del "problemhundar" kanske helt enkelt mår fysiskt dåligt.
Skönt det upptäcktes vad som eg var fel med tiken! Hade kanske inte varit så kul med operation o rehab med en dålig rygg!

Team Nelson / Ordringen. sa...

Du skriver så vettigt. Krav ska ju ställas när båda är sugna på det annars ger det ju inget. Lyhördhet för hur hunden mår kommer ju av man "lär sig" varandra i det sociala samspelet som du skriver mycket om. Då märker man tidigare att något inte är som det ska. Hundar är inga maskiner.

Christina Klosterberg sa...

Tusen tack för era ord! Alltid roligt om någon känner igen sig i det jag skriver. Som ni säger så är hundar egna personligheter. Blir alltid lika förvånad när fokus enbart är på att hunden alltid ska vara med på vad vi människor nu hittar på. Att ha hund är snarare ett samspel. Det är just denna relation jag själv tycker är så intressant att vrida och vända på. Alltid roligt när det är fler som gör detsamma.