lördag 18 februari 2012

Bombhot

När jag och Rufus hämtade Danne och Alice vid tåget idag så var en hel gata i Alvesta avspärrad. Där fanns flera polisbilar, ambulanser och brandkår. Trodde inte att det fanns så många poliser i lilla Alvesta. Undrade lite vad som hänt och varför just på samma gata som polishuset.


Bilden är hämtad från P4 Kronoberg

Väl hemma läste jag i Svenska Dagbladet, Smålandsposten, Göteborgsposten och Dagens Nyheter att en privatperson hittat ett bombliknande föremål på polisens brevlåda. I väntan på bombexperter från Malmö fick boende på gatan evakueras inklusive ett äldreboende. De äldre fick dock flytta tillbaka då man konstaterat att "bombens" storlek inte skulle drabba just deras hem. Kan tänka mig att det blev rätt tufft för personalen att flytta alla fram och tillbaka.

Bombhotet är det tredje på relativt kort tid i Alvesta. Foto: Per Brolléus
Bilden är hämtad från P4 Kronoberg 

Bombgrupp från Malmö har nu varit på plats och tagit med sig bomben så att alla kunnat flytta tillbaka. Man kan undra varför detta händer i lilla Alvesta? Det var inte så länge sedan det var  bombhot mot tågstationen vilket orsakade tågstopp. Förvisso är Alvesta lite av en knutpunkt för tågtrafik. Kanske det enda som kommunen är känd för. Läste att det varit ytterligare ett bombhot inom den närmaste tiden. Närheten till Växjö med sitt universitet gör väl att Alvesta snart är att betrakta som en förort till Växjö. Alvesta kommun kämpar med att profilera sina gymnasieprogram för att behålla sina ungdomar och kanske locka till sig nya. Bland annat med rockmusik- inriktning och häst- och hundgymnasium. Men det är inte så lätt - ungdomarna söker sig hellre till "storstaden" Växjö, som ligger tio minuter bort med tåget. Till häst- och hundgymnasiet var det till exempel visst bara 8 sökande!


Så varför bomber i lilla Alvesta? Tre bombhot på kort tid. Av ungdomar som är trötta på sin lilla håla? Någon som känner sig kränkt av polisen? Politiska motiv? Utvisningshot? Nåja, någon eller några är uppenbarligen väldigt missnöjda! Den enda information som fanns på lappen vid bomben var "Nu smäller det"!  Som sociolog tror jag givetvis att problemet är större än att svaret hittas på individnivå. Precis som att farliga hundar är resultat av sin miljö tror jag även att handlingar som dessa är en form av rop på hjälp. Inget som rättfärdigar handlingen i sig, men som möjligen gör den begriplig i ett större sammanhang. 

Istället för att individualisera motiven och logiken bakom handlingen genom att peka ut individer som "störda", "sjuka" eller "avvikande", kanske svaren på frågan "varför?" snarare återfinns i det samhälle vi lever i nu. Ett samhälle som i allt högre grad konstruerar murar mellan inne och ute. Där allt fler människor hamnar i en prekär position och där klyftorna mellan den som har och den som inte har växer. Vi lever inte precis i en god och rättvis värld. Lilla Alvesta är inget undantag. För den intresserade rekommenderar jag den Bath-professorn Guy Standings bok The Precariat från 2011, som tydligt illustrerar detta och de konsekvenser det kan komma att medföra.


 

Nåja, lilla Rufus blev väldigt glad att Alice kom hem från Stockholm idag! Just nu är Alice och Rufus ute och hämtar in ny ved. I denna värld får man göra det så mysigt man kan. För vår del handlar det om god mat, hundar, brasa och en bra film! I alla fall så här på en lördagkväll!

5 kommentarer:

Eva sa...

Tänk så lätt det är att tänka att den som gör något sådant "bara" är knäpp/sjuk/onormal och jag vet inte allt! Men att se orsakerna bakom är ju rent livsviktigt, både för den skyldige och för omgivningen. Utan en bakgrund, någon sorts förståelse (om än ej förlåtelse eller bagatelliserande) kan ju ingenting rättas till. Och att deperata människor tar till desparata gärningar - det får vi kanske vänja oss med?
SV. Vad jag tycker om människor som bara hälsar utan vidare är nog inte tryckbart...:) Skällde ut en kvinna som, medans jag plockade efter Totte, utan att ens ta ögonkontakt med mig böjde sig mot Åke. Frågan blev om hon skulle gjort likadant om det varit en schäfer/rottis/dobermann el liknande. Det skulle hon inte... Låt då bli "mina" hundar också, tack! (Jag har inte mycket längre stubin än vad Oskar hade ibland:D)

Quila o Ronja sa...

Fy, vad otäckt. Undrar om man någonsin får något svar, på vem, och av vilken anledning?

Men du.....det här blev ju så himla bra!!!! Snabbt o lätt att kommentera ;-)

Grabbarna boys sa...

Ja vilka hemska människor det finns som bara vill ställa till med oreda och förstöra för andra.
Men lite häftigt måste det varit att få se poliser o polisbilar på riktigt??
Hoppas kvällen blev bra!!
Vov från grabbarna boys!

Maria sa...

Hej, jag hittade ingen mailadress till Dig. Jag skulle vilja komma i kontakt medd Dig. Maria vimeddjur.se

Jasmine sa...

Hej Christina!
Tack för din omtanke!
Jag har börjat ge lite nyponpulver (Aktiv Nypon).
Det ska där väl vara mycket antioxidanter i?
Hon mår bra för övrigt... Äter, dock inte burkmaten, och är för övrigt som vanligt.
Hon har ju problem med sina luftvägar (trubbig och trång) ibland.