söndag 19 februari 2012

Veteranen Banya

Den 7 juni i sommar blir min B-kull kuvasz 10 år! En av dem är Csigora Barany som till vardags kallas Banya.


När Banya var 1 år röntgades hon med resultatet E! Då kändes det som en katastrof för både mig och hennes ägare. Det var på den tiden man satte likhetstecken mellan hd och hälsa. Idag är folk betydligt kunnigare i genetik och vet att en hund med HD mycket väl kan leva ett gott liv. Banya är ett exempel på detta. Hon har vunnit mängder av titlar genom åren och hennes fina rörelser lovordas. Nu har ju hennes matte också sett till att Banya kompenserat sin sina leder med bra mat och muskler.




Idag är Banya som sagt snart 10 år. I ett annat hem hade det kunna bli ett mycket kortare liv. Det är nämligen inte ovanligt att hundar med hd-fel avlivas oavsett om de haltar eller har ont. Jag tycker det är fel att veterinärerna inte får uttala sig om hd-resutatet. Idag får hundägaren hem resultatet i brevlådan från SKK och har just då ingen att prata med. De vet inte alltid vad bokstaven står för, om deras hund är sjuk eller kan få problem. En av anledningarna att veterinärer inte får uttala sig är att skillnaderna mellan graderna är så små att de inte alltid går att se med blotta ögat. Tänk om det var så med andra "problem" eller sjukdomar att de som har den längsta utbildningen av hundars hälsa inte får uttala sig?


Nåja, för alla er där ute som har en hund med hd-fel. De kan fortfarande leva ett långt och gott liv. Det gäller även stora hundar med grava hd-fel som E! Banya är ett exempel på det och hon är inget extremt undantag. Snarare använder sig människor av hd-felet som orsak att avliva en frisk hund för att den inte längre kan gå i avel.


Tack Helena för alla fina bilder på Banya och för att du och Jens gett henne ett så fint liv!

5 kommentarer:

Urban Medin sa...

Vilken vacker hund.
Jo man kan nog se hur mycket hunden lider och om hon orkar med att leva med sina problem.
Kanske det finns något som lindrar, som man kan ge hunden då det behövs?
Det borde det ju göra!
Vackra bilder som sagt på Banya, men även de svartvita bilderna i tidigare inlägg.
Mvh Urban o Karin

Livet och vardagen sa...

det är verkligen förfärligt att avliva hundar på grund av sånt där. Vår Asta har precis fått D, men jag är övertygad om att hon kan få ett bra liv ändå,

Katarina sa...

Det var härligt att läsa! Fin är hon!

Eva sa...

Jättebra läsning!
Härligt att en så vacker hund inte blivit "dömd". Och kan en så stor hund leva gott med de höfterna så måste det ju gå för många. Huvudsaken är väl att hunden inte har värk som inte går att hjälpa.

Helena o Banya sa...

Tack før de fina orden Christina! Och ja man får många mærkliga tankar nær man får beskedet HD E... Men vi ælskar ju vår Banya och har gjort vad vi kan før att hon ska ha det bra. Det verkar ju tillsvidare som om det lyckats. Med hennes framgångar på utstællningar och hennes hælsa idag så kan vi nog bara dra slutsatsen att vi gjort det riktiga... Och tanken på avlivning har aldrig varit dær. Vår tanke var nog mer att vi inte skulle få behålla henne i livet så længe. Men vi har henne æn och det har varit några fantastiska år æn så længe... Æn en gång tack.
Helena o Banya