söndag 5 februari 2012

Att träna bort oönskade beteenden

Jag är ganska dålig på att skriva hur vi tränar med våra hundar här hemma. Tänkte därför berätta lite hur jag tränat med mamma och hennes puli Bobo. Bobo har en ful ovana att kasta sig runt benet på folk, han tycker det är jättekul! Men det är inte så kul för den som drabbats. Vi har därför infört extra gott godis i fickan och en pipleksak att kampa med som bara är med på promenaden.


Tanken är att fokusera hans kamp och leklust på leksaken istället. Först var han totalt ointresserad. Det gäller ju att göra leksaken roligt genom att röra den på olika sätt. Efter att vi infört extra gott godis och promenad-leksak så har Bobo till på köpet blivit mer fokuserad på mamma. Han söker mer ögonkontakt och undrar vad hon ska hitta på för skoj.Man kan även använda leksaken för att försiktigt fösa bort honom när han slänger sig runt benet. Vi har nu tränat detta ett par dagar och han tycker att leksaken är jättekul. Då är han en hund som är rätt ointresserad av leksaker normalt. Ibland måste man väcka deras intresse och leklust. Då är det lättare att styra deras beteende och det blir ett sätt att föra över ett oönskat beteende till något positivt.


3 kommentarer:

Anna, Kompis o Daisy sa...

Själv har jag beställt och fått hem 'Vardagslydnad med klicker'. Hoppas på att få lite inspiration till att träna just vardagslydnad med tjejerna.

Vårt största problem är att Daisy har ärvt Kompis dåliga vana att skälla på dörrklockan. Vi har börjat att försöka träna bort det beteendet genom att tänka oss dörrklockan som en klicker: dörrklockan ringer = korvbit. De fattar ju snabbt, problemet är att det inte sitter i mellan träningstillfällena. Vi måste antagligen träna oftare plus fråga någon granne om hjälp som figurant. Tips mottages tacksamt! :)

Grabbarna boys sa...

Övning ger färdighet!!!
Kul att läsa om era övningar.
Vov o kram!

Elin sa...

Ja deras blogg får du kolla in också :)

Va snäll du är som hjälper din mamma med hundtränadet :)