lördag 25 februari 2012

Den marginaliserade hunden

Det har visst öppnat ett hundcafé i Växjö på Norra Esplanden 20. Än så länge är det endast öppet på lördagarna. Bra att ha ett ställe dit man kan ta med hunden och fika, särskilt nu när det fortfarande är kallt. Sen vi flyttade ut till landet igen så får jag då och då ta med mig hundarna in till Växjö för socialträning. 

Egentligen tycker jag det bästa vore om man fick ta med hunden på fler "vanliga" restauranger och caféer. Det finns ingen lag som förbjuder detta även om det har blivit som en praxis att man inte ska ta med sig hunden på krogen. Nåja, ett hundcafé fyller ju även ett annat syfte än enbart möjligheten till en kopp kaffe med hunden. Det är ju som sagt ett sätt att miljöträna hunden men också ett sätt att möta andra hundägare och prata hund!


Jag gillar dock inte att hundar är portade från så många offentliga miljöer och platser. Det skapar ett avstånd till hundar som i förlängningen leder till fördomar och okunskap. Dags för ett integrationsprogram för hundens rätt i samhället! Jag säger det med ett leende men också med en allvarlig ton. Om hunden hade haft en mer naturlig plats i samhället tror jag inte människor hade köpt medias katastrofbeskrivningar av hundattacker och sk farliga hundar. En av de senare omskrivna skandalerna handlar om en assisterande domare som blivit biten av en hund under en fotbollsmatch! En träningsmatch mellan Brage och Degerfors. Ärendet ska visst gå till disciplinnämnden. Att hunddomare riskerar att bli bitna kanske inte är så konstigt med så många hundar som de ska öppna munnen på men jag har inte hört om något liknande i fotbollssammanhang. "Hundhuliganer" hör mig veterligen till undantagen!


Vilket fall som helst så upplever jag att toleransnivån för hur hundar får vara har minskat. Det finns förväntningar om hur en hund ska vara som inte stämmer särskilt bra med forskning om vad en hund är. Jag menar att de flesta hundolyckor grundar sig på just okunskapen vad en hund är och hur en hund är. Så återigen, varför inte starta ett integrationsprogram där hunden får ta större del av vårt samhälle. Hunden har trots allt levt vid vår sida under en väldigt lång tid.


Vi behöver fler platser där hundägare och icke hundägare kan mötas på ett naturligt sätt. Att marginalisera hunden är helt fel väg att gå enligt mig!

Läs också:
Hundens språk och tankar
Hundens genetiska bas
Med hunden på krogen
P4 Kronoberg,
GP, NA, NA, AB

16 kommentarer:

Urban sa...

"Hundhuliganer" Haha
Ja det var något nytt för mig :)
Enormt bra inlägg och jag håller fullständigt med.
Tackar så mycket för länkarna!?
Ups, det där kan ju missuppfattas Haha
Trevlig Lördag
/ Urban Och Karin

Elin sa...

Jag håller med, under sommaren så kan man ju sitta ute på uteserveringar men det är inte alltid man är välkommen där heller. Tråkigt.
Hundcafé är bra, det har vi här också, precis som du skriver kan man gå dit och sitta inomhus nu när det är kallt. Det som är lite synd kan jag tycka är att det blir lite "bushundklubben". Jag vill så gärna att mina hundar ska vara med mig ut i olika miljöer men ibland på detta hundcafé blir det så stojigt, alla hundar leker och det är svårt att få en avkopplad stund i harmoni även om alla är snälla mot varandra. :)

Elin sa...

Åh, angående allergin så hade jag inte allergi mot hundar den dagen vi köpte Romeo eller Julius. Jag utvecklade den tydligen efteråt dock så känner jag inte av allergi mot hundar oavsett ras, däremot katter! Så om jag gosar med en katt får jag vara noga med att tvätta händerna sen. Jag har lite småallergi mot annat också, men inget som egentligen ska stämma av med den här tiden på året, dock så återkommer det alltid här vid feb-mars varje år.

Jasmine sa...

Hej!
Trevligt inlägg!
Ja, allför ofta misstolkas hundar av alla människor runtomkring.
Det där med hundcafeér är bra, men det hade nog inte funkat med Ella... Hon blir så upprörd av andra hundar och är det dessutom lite stimmigt med andra hundar som skäller/busar/leker så slår hennes kortisolvärde i taket... =) Hon har en ganska låg stresströskel, iaf vid närvaro av okända hundar.
Sen får man inte heller glömma att de hundägarna som tar med sina hundar på sådana platser har ett stort ansvar, bl.a. att ingen hund skadas. För på ett hundcafé så är ju alla hundar välkomna (och då deras ägare). Och som vi alla vet så finns det många personer som har hund (läs: skarp hund, hänger inte ut någon specifik ras, då det inte handlar om ras utan ägaren oftast) som inte borde ha hund överhuvudtaget. Gud förbjude om något hände!
Men, jag personligen, skulle uppskatta om man fick ta med dem in i de flesta butik (kanske inte matbutiker även om det inte hade stört mig). Tänk så många hundar som kunde få följa med på stan och sedan dessutom sluppit stå bundna utanför i alla möjliga väder och dessutom minskat risken för hundstölder...

Jasmine sa...

Hej igen.
Ja, men det är så jag menar...
Ella gillar att vara med på de flesta ställen (som säkert de flesta hundar) och i de flesta andra butiker o.dyl. så hade det nog inte varit några problem. Hon är ju med i alla djuraffärerna...

Cruellas sida sa...

Håller med ! Det harr jag uppskattat med mina Stockholmsresor med Ella. Där får man ta med sig hunden nästan överallt. Mycket trevligt!

Dame Eliza sa...

Hm, det är konstigt att vi har en så avog inställning till hundar på offentliga ställen i Sverige. Så är det ofta inte i andra länder. Fast jag tycker det gäller små barn också eller överhuvudtaget de som avviker. Många restauranger t ex vill inte ha utvecklingsstörda som gäster.

Katarina sa...

Jag håller med! Förstår inte varför inte fler restaurang- och caféägare släpper upp portarna för hundar - det skulle väl locka fler gäster!!!

Livet och vardagen sa...

Låter trevligt med ett hundcafé men jag tycker inte hundar ska få gå med överallt. Det finns de som verkligen är rädda för hundar eller allergiska.

Team Nelson / Ordringen. sa...

Visst borde det vara möjligt att få ta med hunden oftare. Man känner ju sin hund också så att man vet om det är lämpligt:)

Quila o Ronja sa...

Instämmer! På vissa ställen förstår jag inte riktigt varför det skulle vara fel att ta med sig hunden.
Alla dessa allergier som vi har, gör nog sitt till, alla förbud.
=)

Bilbo & Gimli sa...

Jag har nu läst 1/4 av Köttbullelydnad boken och den är jätte lovande! Inte så tungläst och full proppad med bara fakta utan mycke exempel men vi får se sen, jag recenserar den så fort jag läst klart den :)

Christina sa...

Håller med dig med det du skriver. Eftersom att jag pluggar "Hundens roll inom vård och socialt arbete" så passade detta inlägg bra :)

Anna, Kompis o Daisy sa...

Jag kan bara hålla med det du skriver i inlägget. Jag skulle kunna skriva spaltmeter om hur vi hundägare som grupp faktiskt diskrimineras i samhället, men låter bli för allas skull. ;)

Kan du inte skriva mer om hur du tänker kring ett integrationsprogram? Det låter mycket intressant. :)

Eva sa...

Läste nyligen i ICAkuriren att svaret på en webbfråga om hur en hund ska vara blev "Lydig och inte busig".....
Suck!
Dessutom ska de inte håra, låta, bajsa (helst) mm mm.
Tacka 17 för att folk vill förbjuda dem tillträde dessutom.

Magnus Berg sa...

Jag har precis beställt en ny golden retriever efter att ha funderat i ett halvår sedan jag avlivade min 15 år gamla. Så nu ska man ut och bråka med trångsynta människor igen.

Hela min hunduppfostran utgår från devisen frihet under ansvar. Hunden ska alltså ha största möjliga frihet. Och redan där så kommer jag på kollisionskurs med brukshundsfascisterna...

Jag har gjort en minnessida för min gamla hund. Där framgår av bilderna tydligt vad jag menar med frihet under ansvar. http://www.alfa.burgsvik.se/ Problemet med frigående hund är att det finna så många trångsynta människor som tror att hunden är vilse och som nödvändigtvis måste omhänderta hunden så att den inte kan ta sig hem igen.

Nä, nu ska jag inte bli långrandig. Jag inser att jag redan retat upp alla dessa hundägare som tror att hundar är dumma i huvudet och därför alltid måste styras av en människa. De fattar inte att hundar utvecklas utifrån de behov de har. Kopplade hundars kunskapsbehov är så litet att dessa hundar naturligtvis får svårt att klara sig utan en ägare.

:-) :-) :-)

För hundens rätt i samhället!