måndag 12 mars 2012

Crufts 2012

I helgen har världens största och mest prestigefyllda hundutställning ägt rum. Nämligen Crufts i Birmingham, England. För att delta så måste man kvalificera sig på någon av det egna landets största vinnarutställningar. Så här samlas världens vinstrikaste hundar. Drömmen för många hundägare och uppfödare är att en dag delta eller besöka denna hundutställning. Årets BIS-vinnare blev Lhasa Apson Ch. Zentarr Elizabeth som vann över 21 000 hundar!


Själv har jag varit lite kluven till att åka till just Crufts, även om jag haft hundar som kvalificerat sig, då många djurvänner protesterat mot denna tillställning då vissa av de mest vinstrika hundarna har så extrema överdrifter att de inte kan leva ett normalt hundliv. En del hundar har till och med så ont att de plågas dagligen. Kan man då kalla sig hundvän? Tyvärr är hundägare rätt hemmablinda så att man kanske inte ser problemen utan förblindas av de hundar som går bra på utställning. Årets vinnande hund är exempelvis för fin för att få vanliga hundpromenader.Flera bloggare har diskuterat problematiken samt lagt ut länken till de två filmer BBC producerat om baksidan av rashundsavel. När idealen inte längre är hälsosamma. Läs här:

Pedegree Dogs Exposed
Pedigree dogs exposed - båda filmerna
Ska det få gå till så här?
Utställning/avel
Pedigree dogs exposed - the blog
Ectropion- and the failed Crufts dogs
The Chalk got in the eyes


En konsekvens av den allmänna opinionen blev att den engelska kennelklubben gick med på att oberoende veterinärer skulle hälsoundersöka BIR-vinnande hundar från 15 olika raser så att ingen av dem skulle ha ett ohälsosamt utseende. De som inte var sunda skulle fråntas sin titel och möjlighet att tävla vidare i gruppfinalen. Vinnande pekineese, bulldog, clumber spaniel, napoletansk mastiff och basset gick exempelvis inte igenom kontrollen och fråntogs sina titlar. Detta har väckt starka reaktioner. Man skulle kunna tro att de flesta tycker att detta är bra. Men icke. Domare, hundutställare och utställningsfanatiker stormar mot att den engelska kennelklubben har vikt sig för den allmänna opinionen "som inte förstår sig på hundsport".  Till och med veterinärerna anses vara för okunniga för att göra denna bedömning... Här är ett av alla blogginlägg med över 100 kommentarer... Det gäller även hundutställare i Sverige som delar denna uppfattning och konspirationsteorierna är många!

Som tur är vill gärna den svenska kennelklubben lyfta fram sitt engagemang för sunda hundar och Sverige lyfts många gånger fram som ett föredöme i arbetet mot osunda ideal. Det är jag glad över även om jag själv inte tycker att det som görs är tillräckligt. Jag kan exempelvis se min egen ras puli förändras i takt med skönhetsidealen. En vinstrik puli ska ha extremt mycket päls -ofta så mycket att en vanlig valpköpare inte klarar av att sköta den, poängen är ju att flätorna ska bilda sig av sig själv och fungera som ett skydd. För tät päls gör att flätorna lätt tovar ihop och hur många kilo päls är egentligen sunt att bära på? Likaså vill domarna gärna ha grova puli och mycket kropp. Det innebär att pulin får allt kortare ben.  Och givetvis föredrar domare extremt välskött päls. Hur ofta får dessa puli springa i skogen? Nåja, när det gäller min ras kuvasz så kan jag faktiskt inte se några osunda ideal. Fortfarande ska kuvasz ha ett naturligt utseende, de får varken vara nybadade eller nyborstade. Men så har kuvasz sällan någon chans att placera sig i gruppfinalerna bland de andra fönade och stylade hundarna!

När jag skriver detta undrar jag varför jag deltar på utställningar. Men jag tycker det verkligen är roligt. Det är mer än en tävling, det är ett sätt att träffas och umgås och särskilt inom rasen kuvasz så har vi så roligt ihop. Och visst är jag stolt över att min Czabina här hemma är en världsvinnare, men hon används ändå inte i avel då hon har katarakt. Men som uppfödare betyder inte en utställningsmerit någonting för mig. Den säger inget om jag har en bra hund eller inte. Där litar jag mer på min egen bedömning att se om hunden i fråga är exteriört bra och om de båda individerna passar ihop. Hittar jag en bra omeriterad hane som har de kvaliteter jag söker använder jag hellre den än en vinstrik hane som redan är använd mycket.

Men rasen kuvasz är numerärt liten och det är viktigt att arbeta över nationsgränserna. Då fungerar utställningsmeriterna ungefär som ett skolbetyg, ett dokument att visa upp att hunden är rastypisk. Detta kompletteras sedan med en rad hälsointyg som hd-resultat, ögonlysning, DNA-prov och eventuellt en mentaltest. Den senare borde ju vara viktigast av allt men i dagsläget finns inget officiellt test som passar kuvasz. Däremot ett inofficiellt: Karaktärstest för kuvasz!

Hur gick det nu på Crufts för mina egna raser? Någon kuvasz deltog inte men vinnande puli bor faktiskt i Sverige, stort grattis till ägarna Marianne och Stefan. Här är en äldre bild på Rya:



10 kommentarer:

Team Nelson / Ordringen. sa...

Människan verkar inte ha några spärrar när det gäller att få egen bekräftelse. För visst är det det som det till syvende och sist handlar om. Min hund är vackrast.Alltså är jag bäst. Då är en del beredda att gå över gränser för det sunda och naturliga för att få stå där en stund i rampljuset. Jämför gärna med idrottare som dopar sig. Skillnaden är bara att då är det deras egen hälsa de laborerar med. Här avlas det fram djur med egenskaper de inte har bett om själva.

Stoltheten och glädjen efter att ha fått fram en härlig hund som vinner har jag full förståelse för. Men precis som en "odopad" seger i ett OS-lopp måste kännas bäst,måste väl segerns sötma kännas skönare om man vet att det är en fysiskt och psykiskt sund hund som vinner på världens största utställning.

Dame Eliza sa...

Själv är jag otroligt kluven till utställning och avel av djur, trots att jag fött upp både katter och hästar. Jag gillar inte extremavel som innebär att vi till varje pris måste få fram en individ som ser ut på ett speciellt sätt. Jag tycker att många hundraser som finns idag inte borde få finnas, jag nämner inga här för att inte göra någon sårad. Men när vi måste operera hundar s a s från start för att de ska kunna fungera på grund av rasspecifika egenskaper, tycker jag det är fel. Eller att vi avlar fram hundraser som har stora problem med sin rörelseapparat eller med andra kroppsfunktioner. Där gillar jag faktiskt hästavel, även om det naturligtvis finns dåliga exempel där också. För att få en häst godkänd eller premierad måste de genomgå veterinärundersökning och prov på sin rörelsemekanik och mental status.

Elin sa...

Rallylydnaden är grymt kul! :) Mycket lydnad men ändå inte sån där stenhård lydnad som i tävlingslydnadn, utan precis som du skriver så är det mer sammarbete i rallylydnaden. Man har varvat traditionell lydnad och freestyle i sporten.

Jasmine sa...

Nice!
Skönt att det hände något på Crufts iaf! Även om man nu sedan kan börja undra hur det går för de stackars individerna som nu ifråntagits sin titel... Vad händer med dessa hundar nu?? Avlivning, omplacering?? För jag skulle knappast tro att det handlar om en kär familjemedlem i de fallen... Nu när de inte längre "duger" på utställningarna så innebär det ju ett minus i dessa uppfödares avelskassa och då tror jag det är få som behåller hundarna... Tyvärr... Än en gång så blir hundarna lidande, indirekt...
Tack för att du länkat till mina inlägg!

P.S Hundar sa...

Intressant att läsa...!
Rya var ett gulligt namn på en Puli! :D

anna sa...

Bra att något händer! Nu har inte jag följt debatten, men jag uppfattar i alla fall det som att protesterna här i Sverige mest handlar om att veterinärens bedömningar tycks vara hemligstämplade(?) Synd i så fall, det bör ju absolut vara offentligt varför dessa hundar fråntas sina titlar - hur skall annars aveln kunna förändras?

Hade gärna kollat på Crufts - främst mässan, det älskar jag! Nu på lördag ska min lille Elton gör debut i utsällningsringen, har inga större förväntningar. Förutom att det ska bli skoj att få en bedömning och att träffa andra med och kring rasen :D

Lyckopiller sa...

Håller med ig om att vissa raser verkligen inte är sunda. Även om jag själv har hundar utan päls så vill jag att de ska kunna röra sig och andas utan problem. Men faktiskt har jag fått kommentarer om att en del tycker att det är djurplågeri att hålla hundar utan päls i vårat kalla klimat.

Jasmine sa...

Ja, det var absolut en bra början på veckan absolut!
Delicatobollar är aldrig fel!
Farligt goda, däremot. =)
Små presenter är alltid trevligt, speciellt när det inte finns en särskild anledning, såsom födelsedag bl.a.

Quila o Ronja sa...

Visst blir man lite kluven, ang utställningar. Och avel av vissa raser. Tur att man själv känner att man har den/dom finaste hundarna ;-)En så stor utställning som Crufts, skulle jag nog aldrig ställa hund i.
Joo, bilderna kan jag nu göra större, sedan jag ändrade om en del i bloggen.

Malin/BilboBlueEyes sa...

Lade ut videon på min blogg och länkade hit.
Hoppas det är okej?