torsdag 24 mars 2011

Finns den normala hunden?

När en hund är inblandad i en bitolycka, den kan exempelvis ha bitit ett djur eller en människa, så hör man många gånger någon säga: Så gör inte en normal hund!

Det är enligt mig ett väldigt luddigt svar på frågan varför något ägt rum? I och med att man har antagit den hypotesen så beror olyckan på att hunden som bitit inte är normal. Och om den inte är normal, vad är den då? Vad är en onormal hund?

För att svara på den frågan föreslår jag att vi tar en närmare titt på begreppet normal. Det härstammar från begreppet norm. Norm är inom sociologin en uppsättning regler som förekommer i ett socialt sammanhang för att vi ska kunna fungera tillsammans. En norm följs av någon form av sanktion, det kan vara ett juridiskt straff men också enbart ogillande från omgivningen.

På medeltiden betraktades många kvinnor som avvek från det normala som häxor. Vi har genom historien haft fängelser för att låsa in de som bryter mot de juridiska reglerna och mentalsjukhus för människor som avvek från bilden av den normala människan. På samma sätt betraktar vi våra hundar, de hundar som inte passar in i vår samhällsbild klassificeras som onormala. Vi kräver med andra ord att hundar ska följa våra normer. Hundar som inte gör det betraktas som konstiga, sjuka eller farliga. Har vi väl betraktat dem som onormala så kan vi även kräva att dessa hundar avlivas.

Det mest skrämmande är att vi i våra rationaliseringar förklarar det onormala som om det strider mot hundens "natur". Istället för att inse att hunden är ett rovdjur som måste tränas eller läras för att förstå och acceptera våra mänskliga regler så tar vi för givet att de föds med en natur som motsvarar våra förväntningar. Det är också av den anledningen hundägare vill omplacera, avliva eller uppsöka sk hundpsykologer.

5 kommentarer:

~~Sara~~ sa...

Jädrar vad bra skrivet!!

Eva sa...

Toppen!
Lite det jag menade med mitt inlägg.
Det där med "normalt" kontra "naturligt" är intressant. Jag skrev en uppgift i psykologin i Komvux mobbning som kom att mynna ut i vad som anses "normalt" och en, mycket enkel, jämförelse kulturer emellan. Spännande!
Jag tror, som du verkar göra, att just människors sammanblandning av "normalt"/"naturligt" när det gäller hundars beteende ställer till med väldigt många problem. Själv tycker jag det är synnerligen naturligt om en hund som t.ex. är bunden vid en affär och blir trängd morrar och kanske försöker bita. Men jag antar att den jycken skulle bli klassad som "onormal" av många och kunna råka illa ut.
Det skulle kunna ge bra mycket vettigare och intelligentare diskussioner om fler kunde se skillnaden mellan dessa två definitioner!

Team Nelson / Ordringen. sa...

Som vanligt genomtänkt och intressant. Om jag ska försöka vara lite positiv så kan man ändå säga att idag diskuteras det mer när en hund beter sig "onaturligt". Det var nog mycket vanligare förr att man helt enkelt avlivade hunden om den var "folkilsk" som man sa.
Förhoppningsvis har sådana här inlägg betydelse. Kunskap behöver tyvärr ofta tid på sig för att bli etablerad.

Quila o Ronja sa...

Det skulle vara bra om fler hundägare, faktiskt insåg att hunden är ett rovdjur. Debatten om "farliga kamphundar", kanske börjar få upp ögonen på fler och fler hundägare. ALLA hundar skulle kunna vara farliga, med fel ägare.
Bra inlägg
Kram
Susanne

Marika sa...

Väldigt bra skrivet tycker jag. Det är ju precis så som man säjer om något hänt. Har inte tänkt så mycket på detta förut men nu när man läser en annans tankar om just detta så inser man ju vad man kan säja ibland. Tack för tankeväckningen!
Kram
Marika